Meer informatie is te lezen in het microklimaat en houtaankap gedeelte voor deze regio.

Inhoud:

  1. Het klimaat van Ryazan
  2. Verantwoord bosbeheer

Het klimaat van Ryazan

Het klimaat van de regio Ryazan, gelegen in de gematigde klimaatzone, is continentaal met warme zomers en gematigde maar koude winters. De regionale klimaatomstandigheden worden bepaald door de invloed van zonnestraling, afwijkingen in luchtmassacirculatie, de samenstelling van de ondergelegen bodem en in sommige gebieden menselijke actviteiten.

De samenstelling van de bossen in de regio Ryazan is als volgt: 43% gewone den, 35% berk, 9% Europese eik, 2% espen, 2% spar en 5% overig. Ondanks dat er veel gewone den aanwezig is, is er voldoende van de overige boomsoorten te vinden en groeien deze soorten vaak in loofboombossen.

Verantwoord bosbeheer

De meest gebruikte methode om hout te oogsten in loofboombossen is die van het trapsgewijs oogsten.

Trapsgewijs oogsten is een houtkapmethode waarbij de bosstand wordt verlaagd in kapgebieden voor bomen in specifieke leeftijdsgroepen. De kapmethode is ontworpen om bosvernieuwing te bevorderen, het beste resultaat wordt behaald wanneer er onder de kroonlaag van volwassen bomen voldoende jonge bomen blijven staan die kunnen uitgroeien tot volwassen bomen.

Het kappen moet zodanig worden uitgevoerd dat de overige bomen de lege ruimte opnieuw kunnen inzaaien en de nieuwe generatie bomen kunnen beschermen tegen weeromstandigheden en het wegzakken van de bodem. Na het weghalen van de laatste van de oude bomen, moeten er genoeg jonge bomen blijven staan van de dominante boomsoort in het bos. In bossen met esdoorn, linde en eikenbomen, waar de bovenstaande methode is toegepast, treed natuurlijk herstel snel op. Als onze bosbouwkundigen zien dat natuurlijk herstel snel optreedt, zullen zij proberen dezelfde methode in gelijke bossen toe te passen. In gebieden die bescherming bieden tegen overstromingen, worden alleen met de hand geselecteerd bomen selectief geoogst.

Hoewel trapsgewijs oogsten de meest voorkomende methode voor het kappen van bomen is, proberen onze bosbouwkundigen zoveel mogelijk selectief oogsten toe te passen, omdat de laatste methode meer voordelen biedt op het gebied van milieubescherming. De voordelen zijn onder andere een hogere resistentie tegen ziekten en stormschade en het op peil houden van de genenpoel van zowel flora als fauna in een bepaald bos. Omdat selectief oogsten veel bijdraagt aan de gezondheid van een bos, zijn de kosten voor bosbeheer op de lange termijn lager, iets wat onze voorkeur geniet.

Lees verder in het microklimaat en houtaankap gedeelte voor deze regio.

 

Introduction to Russian Ecology